Kenapa Mata Wang Rupiah Jatuh Ke Paras Terendah?

In Blog by stallionbro

Itu lah hakikatnya buat masa ini. Tapi bukan Indonesia Rupiah sahaja jatuh, boleh kata kesemua mata wang negara membangun atau Emerging Countries (EM) jatuh tergolek termasuk Philippine Peso, India Rupee, Turkish Lira dan Ringgit Malaysia.

.
Yang positive-nya adalah, ini adalah masa terbaik utk bercuti ke Indonesia. Satu juta Rupiah sekarang bersamaan dengan Rm278. Minggu depan kita ada byk cuti so kapal yg ke Jakarta atau Bandung mesti full punya.

.
Kenapa jatuh mendadak ni? Kalau ikut berita semasa, punca kejatuhan disebabkan beberapa sebab. Antaranya adalah Trade War dan kenaikan interest rate di United States yg akan memberi kesan besar kepada EM.

.
Kejatuhan mata wang ini sebenarnya bukan lah secara tiba2. Sebelum ini, ramai telah nampak tanda2 kejatahun beberapa bulan sebelum dengan munggunakan ilmu Technical Analysis.

.
Technical Analysis adalah suatu teknik yg membolehkan kita membaca pergerakan harga yg bergerak mengikut pasaran demand and supply seperi matawang, saham, harga minyak dan lain2. Teknik yg sgt Universal.

.
Mengikut bacaan Technical Analysis, matawang yg terlibat akan terus jatuh dan 26 September 2018 adalah tarikh keramat yg akan menentukan pergerakan seterusnya. Kalau dah tahu, mudah la kita buat keputusan tentang matawang.

.
Harap anda belajar sesuatu dari posting kali ni. Siapa nak belajar Technical Analysis yg padu secara PERCUMA, boleh daftar dan hadir ke Seminar Melabur Saham Global.