ALIBABA CATAT JUALAN USD$30 BILLION DALAM SEHARI!

In Blog by stallionbro

11.11 SALE TELAH MENGGEGARKAN PASARAN ONLINE! ALIBABA MENCATATKAN PENJUALAN SEBANYAK USD$30 BILLION DLM SEHARI!

Alibaba telah memecahkan rekod dgn rekod penjualan sebanyak USD$ 30 billion dlm sehari utk promosi 11.11 dua hari lepas. Kebanyakan barang yg dijual adalah smart-phone dan phone accessories.

Apple telah merekodkan penjualan utk segment smart-phone tertinggi dgn penjualan melebihi USD$500 million dan Xiaomi tmpt kedua dgn penjualan sebanyak USD$500 million. Iphone adalah antara model yang banyak org beli.

Huawei ditempat ketiga dgn penjualan lebih dari USD$300 million. Nampaknya dlm top 3, ada dua Chinese made smart-phone dlm list. Sikit hari lagi, Huawei and Xiaomi bakali memecut Apple kalau Trump meneruskan Trade War.

Sale Alibaba on 11.11 festival kebanyakkan disumbangkan oleh rakyat China dan festival ni jauh lagi besar dari festival Black Friday di U.S. Ini menunjukkan purchasing power rakyat China dah mula setanding dgn negara besar.

Ada byk saham2 dari China yg boleh kita tgk utk pelaburan jangka panjang. Salah satu adalah Xiaomi yg ada di Hong Kong Stock Exchange yg berharga dlm Rm7 se-unit. Long term bermaksud pegangan lebih pada setahun.

Lagi satu adalah ALIBABA di New York Stock Exchange yg berharga USD$ 144 se-unit. Ini adalah antara saham dari China yg kita boleh consider utk pelaburan jangka panjang.

Utk tahun 2019, pasaran saham global dijangkan akan melonjak lg tinggi berbandung pasaran di Emerging Markets termasuk Malaysia.

Kalau nak belajar saham Global secara PERCUMA utk bulan November di Lembah Klang sila reply GLOBAL utk dptkan E-Form dari Stallion.

#StallionBrothers
#SMSG2018