Saham GOLDMAN SACHS, Jatuh Gara-Gara 1MDB??

In Blog by stallionbro

SAHAM INVESTMENT BANK TERKEMUKA DI U.S, GOLDMAN SACHS, JATUH TERGOLEK GOLEK BERPUNCA DARI 1MDB???

Saham GOLDMAN SACHS di New York Stock Exchange jauh around 10% dalam masa dua hari sbb ramai pelabur takut tindakan yg lebih berat akan dikenakan kepada GOLDMAN disebabkan oleh deal 1MDB yg dorang buat pada tahun 2012 and 2013.

Kalau korang nak tahu, nama org yg buat deal dgn 1MDB tu adalah Tim Leissner. Masa tu mamat ni adalah Chairman utk GOLDMAN SACHS Southeast Asia. 1MDB telah membayar fees sebanyak USD$ 600m kepada GOLDMAN utk menerbitkan bond berjumlah USD$6b.

Tim Leissner telah pon mengaku salah atas pertuduhan MONEY LAUNDERING di U.S dan dia juga mengaku telah membayar wang rasuah berjumlah jutaan dollar kepada beberapa org kanan kerajaan di Malaysia dan individu yg berkait dalam dalam 1MDB.

Saham GOLDMAN jatuh ada berkait rapat dgn usaha Kerajaan Malaysia utk mintak balik wang yuran sebanyak USD$600m dan dorang juga bakal menghadapi denda berbillion dollar di U.S atas tuduhan membenarkan penggubalan wang haram berlaku.

Sebabkan isu ni, Malaysia jadi famous kat U.S. Nama bekas PM and isteri pon famous juga sebab dikatakan terlibat dlm 1MDB.

DS Najib and DS Rosmah pon dah ke pasaran saham global, anda bila lagi ?

#StallionBrothers
#SMSG2018