Lebih Kurang 1500 Islamic Fund Management Company Di Dunia

In Blog by stallionbro

NILAI PELABURAN DAN PERBANKAN ISLAM AKAN MENCECAH KEPARAS TERTINGGI DLM SEJARAH DAN MALAYSIA ADALAH NADI KEPADA ISLAMIC FINANCE INDUSTRY!

Di seluruh dunia, nilai keseluruhan asset utk Islamic Finance Industry adalah bernilai USD$ 2.2 trillion dan dijangka akan terus berkembang kepada USD $3.8 trillion pada tahun 2022. Islamic-linked Institutions seperti investment bank, asset management dan retail banking pon dah byk kita boleh jumpa sekarang.

Hampir setiap financial institutions atau bank besar dunia dah mula membuka division Islamic sebab demand utk Islamic-linked products dah mula membesar. Malaysia adalah antara negara pertama yg membuat policy tentang Islamic Finance dan negara pertama yg mengusulkan penubuhan Islamic Financial Services Board atau IFSB.

IFSB ditubuhkan pada tahun 2002 dan mempunyai council members terdiri dari pada Governor Bank negara-negara Islam seperti Malaysia, Saudi Arabia, Indonesia, Kuwait, Bahrain dan byk lagi. Ibu pejabat IFSB terletak di Sasana Kijang, Bank Negara Malaysia, Kuala Lumpur. Nampak tak berapa powernya Malaysia dlm Islamic Finance?

Fungsi utama IFSB adalah utk membuat policy atau regulate Islamic Financial Institution, Islamic-linked products and investment. Termasuk juga regulation atau tatacara pelaburan yg patuh shariah. So senang cerita, IFSB ni mcm polis utk menjaga semua Islamic Financial Institutions. Selain tu, IFSB tu ada byk organize seminar utk Islamic Finance.

Kat Malaysia ni kalau korang perasan, byk Unit-Trust dan Insurance co dah membuka division Islamic?  Antaranya adalah CIMB PRINCIPAL ISLAMIC, RHB ASSET ISLAMIC, MAYBANK ASSET ISLAMIC, PRUDENTIAL BSN TAKAFUL, ABERDEEN ISLAMIC ASSET, NOMURA ISLAMIC ASSET etc. Fund House berstatus international pon ada Islamic tau.

So wang yg anda laburkan dlm Unit-Trust ni akan dilaburkan  di pasaran global dan juga bursa. Utk pasaran global, kebanyakan Fund Houses ni menggunakan MSCI World Islamic Index sebagai benchmark utk mengukur prestasi saham mereka. Index ni adalah gabungan dari 521 saham global yg mempunyai status shariah.

Dari 521 saham component, saham dari U.S adalah terbanyak dan diikuti dgn saham dari Japan dan UK. 10 saham terbesar dalam Index Shariah tu adalah antaranya J&J, EXXON, PFIZER, P&G, CHEVRON, INTEL etc. Jumlah pelaburan Islam dah mula membersar, so terpaksa lah saham di Wall-Street kena mendapatkan status shariah.

Dunia pelaburan global dah mula sedar tentang perkembangan dan kepentingan pelaburan yg menekankan ciri2 Islamic. So, sbb tu syarikat besar di U.S memetingkan shariah status supaya dpt menarik lebih byk pelaburan ke dlm syarikat mereka antaranya GOOGLE, FACEBOOK, MCDONALD, NIKE, MICROSOFT, INTEL dan COCA-COLA.

Statistic menunjukkan, setakat Jun 2017, ada lebih kurang 1500 Islamic Fund Management Company dalam dunia dan jumlah asset keseluruhan bernilai USD 71 billion. 67% dari jumlah tu adalah Asset Management dari Saudi Arabia dan Malaysia. 35% dari jumlah tu dilaburkan dalam pasaran saham seluruh dunia.

Harap dgn posting ni dpt membuka minda anda tentang dunia pelaburan Islam yg dah mula berkembang dgn pesat.