Parabolic SAR. Rahsia Di Sebalik Titik Atas & Titik Bawah.

In Blog by stallionbro

INDICATOR YANG MUDAH DIFAHAMI DAN DIGUNAKAN UNTUK SWING TRADER

Salam sejahtera kepada semua follower STALLION BROTHERS, hari ini kita orang nak share satu lagi indicator yang biasa digunakan oleh para trader dan mudah untuk difahami dan digunakan.

Pernah dengar tentang PARABOLIC SAR, okay macam mana nak gunakan indicator ini, kalau kita lihat dekat chart PARABOLIC SAR ni Nampak titik-titik dekat atas candle dan bawah candle.

Indikator ini dihasilkan oleh seorang teknikal analis terkenal bernama J. Welles Wilder pada tahun 1978, melalui karyanya berjudul New Concept in Technical Trading System.

“SAR” adalah akronim kepada “Stop And Reverse” yang menunjukkan perbezaan harga dan waktu. Manakala “Parabolic” merujuk kepada garisan parabola yang dibentuk oleh indikator ini.

PARABOLIC SAR ini sesuai digunakan untuk menentukan kemana hala tuju trend tersebut.

Apa maksud bila tanda bulat keluar di bawah candle, bermaksud trend untuk menaik sudah bermula, oleh itu kita akan lihat tanda bulat yang berterusan sehingga lah trend sudah mula bertukar ke bawah dengan tanda bulat akan keluar di atas candle, bermaksud trend telah bertukar arah dan mungkin akan membuat kejatuhan

Kelemahan indicator ini apabila market berada dalam keadaan sideway, dimana kita akan lihat kekerapan bertukar tanda bulat diatas dan dibawah, indicator ini tidak sesuai untuk kita gunakan dalam sideway market

Oleh itu kebanyakan SWING TRADER gemar menggunakan indicator ini sebab indicator ini bersifat trending.

Kesimpulannya, Parabolic SAR merupakan indikator yang berfungsi membantu trader membuat keputusan untuk entry atau exit. Namun harus kami ingatkan, tiada teknik, system dan strategi sempurna. There’s No Holy Grail Trading System. Tiada siapa boleh tahu apa yang akan berlaku esok hari.

Sentiasa jaga risk anda. Biasakan ada stop loss.