5 Strategi Untuk Pasaran Bergelora

In Blog by stallionbro

Kita tahu sekarang pasaran saham agak bergolak disebabkan terlampau banyak isu seperti TradeWar, penangkapan CFO Huawei, kejatuhan harga minyak dan banyak lagi. Okay untuk posting kali ni kita akan focus kepada strategi yang boleh kita pakai utk TRADE dalam pasaran yang mencabar.

1) MENGGUNAKAN TIME FRAME YG KECIL

Pasaran sekarang ni bergerak dalam trend sideways di mana harga naik dan turun secara rawak dalam masa yang singkat. So kalau nak survive timeframe atau jangka pelaburan dipendekkan. Dengan menggunakan timeframe 1 hour dan 4 hours kita boleh dapat entry untuk pelaburan jangka pendek.

2) UNTUK LONG-TERM, WAJIB MEMBELI SAHAM SECARA BERPERINGKAT

Tak ada org dalam dunia ni boleh predict bila kejatuhan ni nak berhenti, so untuk pelabur jangka panjang kita mestilah membeli saham kegemaran secara berperingkat atau dipanggil layering. Kita pecahkan modal pembelian kepada tiga so bila anda dah beli, simpan lagi 2/3 utk standby kat bawah atau support level seterusnya.

3) MENGGUNAKAN FUNDAMENTAL ANALYSIS UNTUK MENCARI VALUE

Bila banyak bad news kat market, saham akan terkejut dan jatuh sebab pelabur panic. Tapi dengan Fundamental Analysis kita boleh mengenal pasti saham2 yang mempunyai value yang tinggi. Salah satu caranya adalah dgn melihat kepada P/E ratio. Kita bandingkan P/E ratio terkini dgn average P/E ratio utk 5 tahun.

4) FOCUS KEPADA INSTRUMENT YANG LEBIH DEFENSIVE

Bila pasaran saham mencabar, pelabur selalunya akan lari kepada instruments yang lebih selamat seperti saham consumer, emas dan mata wang Japanese yen (JPY). Cuba korang tengok harga emas sekarang ni, dah mula naik keparas tertinggi dalam 5 bulan. Lagi tinggi risiko pasaran saham lagi tinggi la defensive instrument ni akan naik.

5) RILEX DULU TUNGGU PASARAN SAHAM  KEMBALI TENANG

Ini paling senang dan simple sebab kalau korang bertenang, risiko anda memang zero. Kalau tak berani atau masih belum mahir untuk short-term trading, Stallion suggests korang mmg kena tenang dulu. Sebab short-term trading mmg memerlukan skill yang tinggi.

Harap anda belajar sesuatu dari posting kali ni. Ingat nak jadi pelabur ni kena banyak sabar dan bertenang macam Marzuki.