Berapa Modal Nak Mula Labur Saham Global Ni?

In Blog by stallionbro

BERAPA MODAL NAK MULA LABUR SAHAM GLOBAL NI? ADA ORANG CKP KENA ADA DUIT JUTA-JUTA BARU BOLEH….NANTI DULU, BACA NI SAMPAI HABIS.

Ramai orang cakap pelaburan dalam saham global memerlukan wang yang banyak dari pelaburan di Bursa Malaysia. Ada juga cakap pelaburan global ni haram sebab saham global non-shariah compliant. Kalau korang ada mentality ni, bermakna korang dah salah.

Bila cakap pasal saham global ni, memang seminggu pon tak habis sbb terlampau banyak sangat products dan instruments yang ada. Kalau korang nak tahu, ada lebih dari 1,000 products untuk pasaran global dan setiap product ada untuk pelabur yang berbeza.

Pasaran global ada product atau instrument yang membolehkan kita ‘trade’ dengan serendah USD50 je atau Rm200. So modal permulaan utk pelaburan global ni korang nak letah Rm500 pon okay. Dgn Rm500 tu anda dah boleh beli instrument saham APPLE.

Paling terbaik, pelabur global tak payah nak risau market turun atau naik sebab kita boleh ‘trade’ dua2 arah. Market jatuh kita ‘short’, market naik kita ‘buy’ lah pulak untuk buat POPIT. Pasaran saham global bergerak dengan kelajuan 100 kali dari Bursa Malaysia.

Satu hari, secara purata pasara New York Stock Exchange (NYSE) mencatatkan jumlah dagangan sebanyak USD $170 billion sehari. Manakala Bursa Malaysia, jumlah dagangan untuk satu hari adalah USD $500 million sahaja. Nampak tak?

Pasaran global ni adalah Haram! Memang betul haram kalau tak ada ilmu. Dari segi shariah compliant, pasaran global mempunyai banyak saham yang patuh shariah. Kalau pelaburan global non-shahriah compliant, macam mana Tabung Haji boleh ke pasaran global? KWSP pun mula ke pasaran global? Macam mana CWA juga ada produk shariah global?

Kalau korang nak tahu, di pasaran Wall-street, ada beratus-ratus saham patuh shariah. Antaranya adalah saham gergasi seperti NIKE, INTEL, MICROSOFT, MCDONALD, JNJ dan byk lagi. Ingat Malaysia sorang je ke ada orang Muslim?

Kat dunia ni ada 1.8 billion umat Islam tau, rakyat Muslim di Malaysia adalah 1% je dari jumlah tu. Pelaburan yg patuh shahriah pon semakin besar, so byk syarikat gergasi dunia kena la dptkan status shariah untuk menarik lebih banyak pelabur masuk.