Kenaikan Harga Iklan FB Menyumbang USD55 Billion

In Blog by stallionbro

TAHNIAH KEPADA SEMUA PENGGUNA FACEBOOK KERANA ANDA TELAH MENYUMBANG $55 BILLION PADA TAHUN 2018

Semalam FACEBOOK telah mengumumkan prestasi kewangan untuk tahun berakhir 2018. Untuk tahun 2018, Facebook telah mencatatkan revenue sebanyak $55 billion naik 37% dari tahun lepas. Ini adalah hasil dari online advertising di Facebook.

Benua Asia adalah benua paling banyak menggunakan khidmat Facebook untuk marketing. Around 50% revenue Facebook datang dari Benua Asia. Jumlah pengguna application under Facebook seperti FB, Whatsapp dan Instagram melonjak ke paras tertinggi dlm sejarah iaitu 2.7 billion users.

Dalam announcement terbaru ni juga, Mark Zuckerberg cakap FB ada 1.52 billion active user per day dan 116 juta fake account. Haa kalau korang ada fake account tu baik tutup awal2 sebelum owner tutup account korang.

FB adalah salah satu saham yang korang kena perhatikan kalau nak buat pelaburan jangka panjang sebab ia akan terus mencatatkan kenaikan profit selagi FB, Insta and Whatsapp masih relevant kepada kita. 36% dari Global population dia dah pegang and ketagih dengan produk FB.

Results Facebook baru-baru ni telah membuktikan ia berjaya mengatasi segala cabaran yang menggegarkan dunia tentang pencurian data melalui account Facebook. Kalau ada idea dan ilmu, semua masalah boleh kita boleh selesaikan. Memang terbaiklah Mark Zuckerberg.

Pada tahun 2013, satu unit saham Facebook berharga $25, sekarang kalau nk beli saham Facebook, satu unit $166. Dalam masa 6 tahun, naik lebih 500%. Agak-agak lagi 10 tahun boleh naik lagi ke? Jawapan dia memang ada dekat kita. Selagi FB, Insta dan Whatsapp masih digunakan, selagi tu lah FB akan berkembang.

Dalam satu hari, Facebook akan collect lebih kurang $165 juta. Income FB akan bergerak selari dengan perkembangan populasi dunia. Lagi banyak iklan korang nampak kat FB, lagi banyak laa income dia.

Saiz syarikat Facebook adalah $480 billion bersamaan dengan saiz keseluruhan saham yang ada di Bursa Malaysia. Nampak tak bertapa besar. Dia punya cash level je dah dekat $50 billion, dua kali ganda dari saiz keseluruhan Maybank, bank terbesar Malaysia.

Bagi short-term trader macam student Train The Trader, semalam ada peluang untuk jana profit. Earning di pasaran global ni memang lain macam pergi. So, kita tak boleh lepaskan peluang yang ada. Kami kongsikan antara kejayaan portfolio saham FB mereka.

Alhamdulillah. Bila kita kuasai ‘The Process’ kita tahu apa yang perlu dilakukan. Dengan ilmu yang betul, anda juga pasti boleh lakukan seperti mereka. Kerana diorang pun bermula dari zero.

Kami tak reti nak bercerita yang indah-indah, janji bulan dan bintang macam orang lain tentang pasaran global, kami lebih straight to the point ajar dan tunjuk jalan kepada anda.

Seandainya korang nak belajar dan nak tahu cara trade global yang betul, boleh hadir Seminar Melabur Saham Global di lokasi berhampiran.

Klik sini >> Daftar Seminar Melabur Saham Global