Saham SosMed Di Wall Street Terus Mengganas

In Blog by Hafiz Rusli

Pasaran Wall-Street adalah rumah kepada 3 saham sosial media yang paling famous dalam dunia dan setakat 2019, saham-saham media social nampaknya telah mendahului carta kenaikan tertinggi dengan keuntungan melebihi dari 100%. Peluang untuk saham sosial media ni terus mencatatkan kenaikan dalam jangka panjang adalah cerah sebab setiap tahun jumlah pengguna sudah pasti akan meningkat.

Mengikut statistik terbaru, 40% atau 3 billion dari populasi bumi menggunakan media sosial dan angka ini dijangka akan terus meningkat dengan pesat sehingga 2025. Penduduk dari Asia adalah antara penyumbang terbesar kepada kenaikan penggunaan media sosial. Lagi ramai orang guna media sosial memang lagi naik lah saham-saham media social ni. Jom tengok saham medial sosial mana yang mencatatkan keuntungan tertinggi setakat 2019.

1#: SNAP INC

Snapchat adalah antara produk yang dikeluarkan oleh Snap Inc pada tahun 2011 yang dicipta oleh beberapa student dari Standford University. Nilai keseluruhan syarikat adalah $15 billion dan didagangkan dengan harga $11 se-unit. Snap adalah antara saham Wall-Street yang terbaik setakat 2019 sebab ia telah mencatatkan keuntungan sebanyak 100%. Mengikut statistik terbaru, Snapchat ada lebih kurang 187 juta pengguna dalam sehari dan kebanyakannya adalah pengguna dari United States. Saham Snap telah naik dengan mendadak dalam masa 3 bulan ni sebab ia dijangka akan melancarkan applikasi baru dengan kerjasama Andriod.

#2: FACEBOOK

Saham FB adalah saham media sosial terbesar di dunia dengan nilai keseluruhan sebanyak $500 billion dan didagangkan dengan harga $178 se-unit. Setakat 2019, saham FB telah mencatatkan kenaikan sebanyak 40% dan nampak gaya mungkin akan terus naik. Dalam satu hari, FB dan Instagram mempunyai daily user sebanyak 1.4 billion dan setiap bulan jumlah pengguna telah naik dengan mendadak. Sebagai pengguna FB dan Insta, korang boleh nilai sendiri tentang ketagihan manusia zaman sekarang dengan dua apps hebat ni. Lagi ramai org ketagih, lagi naik la saham FB. Dalam satu hari, geng online business spend sebanyak $100 juta untuk mengiklankan produk mereka di FB dan Insta.

#3: TWITTER

Ini adalah apps kegemaran Donald Trump! Saham Twitter didagangkan dengan harga $34 se-unit dengan nilai keseluruhan sebanyak $26 billion. Dalam satu hari, apps Twitter telah digunakan oleh 60 juta manusia dan ia adalah antara yang tersikit kalau nak dibandingkan dengan 2 saham kat atas ni. Setakat 2019, saham Twitter telah merekodkan kenaikan sebanyak 23% dan nampak gaya macam ada sinar nak jalan lagi tu. Twitter ni memang ada peminat yang tersendiri dan dijangka akan terus relevant untuk masa akan datang.  Ia digunakan oleh orang dari pelbagai umur sebab apps dia memang agak effektif untuk sampaikan maklumat.