Saham Di Sebalik Jenama Uniqlo

In Blog by stallionbro

MUNGKIN RAMAI YANG KENAL UNIQLO, TAPI TAK RAMAI YANG KENAL SAHAM DISEBALIK JENAMA UNIQLO

Umur syarikat Uniqlo sudah pun mencecah 70 tahun dan ia adalah antara syarikat terbaik di pasaran saham Jepun dari segi prestasi sebab dalam masa 10 tahun, syarikat Uniqlo telah memberi keuntungan sebanyak 500% kepada pelabur. Syarikat ini juga adalah antara syarikat terbesar di Jepun sebaris dengan nama-nama besar seperti Toyota, Softbank dan Mitsubishi.

Kalau korang cuba cari nama Uniqlo dekat platform pasaran global mesti tak jumpa sebab owner kepada jenama Uniqlo adalah syarikat yang bernama FAST RETAILING. Itu adalah saham yang menjadi owner kepada brand pakaian Uniqlo dan saham ni listed di Tokyo Stock Exchange. Saiz keseluruhan syarikat adalah dlm lingkungan Rm250 billion dan harga saham didagangkan pada Rm2500 se-unit.

Fast Retailing melalui jenama Uniqlo mempunyai lebih kurang 2000 outlets di 16 negara di seluruh dunia dengan hasil jualan tahunan mencecah Rm80 billion. Ini telah menjadikan Fast Retailing sebagai syarikat pakaian ketiga terbesar di dunia dibelakang Zara (Spain) dan H&M (Sweden). Saham ini juga adalah antara saham yang menjadi tunjang kepada prestasi mantap index utama Jepun iaitu Nikkei 225 dari tahun 2016.

Kat Malaysia sahaja, Uniqlo ada lebih kurang 50 outlets dan jumlah ini mungkin akan bertambah sebab kawasan South East Asia adalah antara penyumbang terbesar utk Uniqlo. Baru-baru ni viral kat social media, orang Malaysia menyerbu outlet Uniqlo sampai pecah pintu sebab merebutkan T-Shirt yg direka oleh KAWS, salah seorang pereka fashion terkenal dari U.S. Pemegang saham Fast Retailing mesti tersenyum lebar tengok org berasak-asak sampai bergaduh nak masuk kedai.

Analysts menjangkakan Fast Retailing melalui jenama Uniqlo bakal menjadi jenama pakaian terbesar di dunia pada tahun 2020 dan ini adalah salah satu catalyst terbesar utk saham Fast Retailing. Kalau korang peminat jenama Uniqlo, korang semua boleh nilai sendiri tentang quality dan prestasi perniagaan meraka. Kira kat Msia ni perlawanan antara H&M and Uniqlo agak fight tapi dari segi quality Stallion rasa Uniqlo menang lagi.

Pada pandangan Stallion, saham Fast Retailing adalah antara saham yang boleh duduk dalam portfolio anda utk mengisi slot saham pegangan jangka panjang. Saham mcm ni senang korang nak nilai sebab kita sebagai pengguna boleh nilai sendiri sambutan terhadap product yg dijual dan konsep perniagaan agak straight forward dan direct. Utk short-term trading, saham ni memang tak sesuai sebab harga se-unit agak mahal so risiko gak besar utk pegang dalam tempoh yg singkat.